Po zdrowie i kondycję do Mielna

Autor: |

Mielno znane ze swoich pięknych plaż i żeglugowego jeziora Jamno ma jeszcze jedno, znane nielicznym oblicze. Jest Mielno od lat polską stolicą zdrowego odżywiania. To tu dwadzieścia lat temu powstał Instytut Zdrowia Sofra – miejsce w którym nauka pomaga wrócić na zdrową ścieżkę odżywiania.

Jak ważna w naszym życiu jest dieta wiedzą prawie wszyscy, lecz właściwą stosują nieliczni. Efekty złej diety nakładają się i łączą z niezdrowym trybem życia, brakiem ruchu i zanieczyszczonym środowiskiem.  

Gdyby dwa lata temu ktoś mi powiedział, że w lipcu 2020 roku wezmę udział w maratonie rowerowym Wisła 1200, uśmiałbym się serdecznie. Ważyłem prawie 100 kg i ponad 50-kilometrowe rowerowe wycieczki były szczytem moich możliwości. Do dziś pamiętam, gdy przed laty, po pierwszej 100 km wyprawie ledwo co wepchnąłem rower pod ostatni podjazd. Zmiana nastąpiła jak wiele innych zdarzeń w moim życiu nagle, z dnia na dzień zmieniłem dietę i z mięsożercy przeszedłem na weganizm. 27 kwietnia 2019 roku po raz ostatni wbiłem zęby w mięso. Na efekty nie musiałem czekać zbyt długo, spadek wagi i zdecydowany wzrost wydolności pozwolił latem na pokonywanie 200-kilometrowych tras. To, co wcześniej było nieosiągalne, stało się rozgrzewką.

Jak bezpiecznie zmienić nawyki żywieniowe i odtruć organizm?

Najlepiej pod okiem dietetyka i opieką lekarską. Początki są trudne, nie każdy organizm łatwo zniesie odstawienie białka zwierzęcego, nie każdy człowiek może zdrowo przejść taką zmianę. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest oddać się w ręce specjalistów.

Po ponad roku od zmiany diety miałem okazję spędzić kilka dni w Instytucie Zdrowia Sofra – rozmowy ze specjalistami potwierdziły słuszność podjętej decyzji (przejście na dietę roślinną) i pokazały błędy żywieniowe, które popełniłem.

Sofra oferuje przede wszystkim dietę warzywno owocową w kilku wariantach: surową, gotowaną i w postaci soków. Dla osób, które nie są przygotowane na taką zmianę żywienia, przygotowano diety: bezglutenową – wegańską, pełnowartościową, niskokaloryczną i śródziemnomorską. Więcej o programach żywieniowym przeczytasz tu: Programy żywieniowe Sofra.

Podczas 14-dniowego pobytu każdy gość ma możliwość odbycia indywidualnych konsultacji z dietetykiem, opiekę lekarską oraz wykłady na temat zdrowego żywienia wraz z praktycznymi pokazami przygotowywania zdrowych posiłków po powrocie do domu.

Powrót to zdrowego życia to nie tylko dieta, to również ruch, zabiegi fizykoterapeutyczne, zabiegi kosmetyczne i co bardzo ważne „nauka oddychania.

Podczas pobytu w Mielnie miałem okazję skorzystać z kilku spośród oferowanych przez Sofrę zabiegów. Szczególnie polecam ICOON – zabieg nieinwazyjnego usuwania tkanki tłuszczowej oraz relaksujący okład z alg morskich połączony z wygrzewaniem parą w specjalnej kapsule.

 

Największe wrażenie i chęć wielokrotnego powtórzenia wywarł na mnie zabieg tlenoterapii normobarycznej-zwany fitnessem płuc. Czas spędzony w komorze z ciśnieniem zdecydowanie wyższym od atmosferycznego (około 1500 hPa), zmienionym składem powietrza połączony z ćwiczeniami oddechowymi przed zabiegiem daje szybko odczuwalne efekty.

Sofra zabiegi

Sofra - hydroterapia - bicze wodne (foto: Sofra)
Sofra - hydroterapia - bicze wodne (foto: Sofra)
Sofra - okład z alg (foto: Sofra)
Sofra - okład z alg (foto: Sofra)

Aktywności w Mielnie

Pobyt w Instytucie Zdrowia Sofra to również możliwość korzystania z plaż, jazdy na rowerze (o trasach rowerowych w Mielnie przeczytasz tu: Trasy rowerowe w Mielnie), spacerów „nordic walking” i siłowni na świeżym powietrzu. Na jeziorze Jamno można wypożyczyć żaglówkę lub popływać na rowerach wodnych. Miłośnicy wędkowania znajdą w okolicy wiele stanowisk zarówno morskich, jak i słodkowodnych.

Siłownia Instytut Zdrowia SOFRA
Siłownia Instytut Zdrowia SOFRA
Ścieżka rowerowa nad Kanałem Jamneńskim
Ścieżka rowerowa nad Kanałem Jamneńskim

Pobyt w czach pandemii – czy jest bezpieczny

Sofra wdrożyła bardzo restrykcyjne zasady sanitarne. Wspólne przestrzenie dezynfekowane są regularnie przez personel, Sala jadalna po każdym posiłku dodatkowo naświetlana jest lampami UVC. Stoły rozstawione są w bezpiecznej odległości a posiłki serwowane bezpośrednio przez kelnerów. W wielu miejscach umieszczono automaty dozujące środek dezynfekujący. Personel wyposażony jest w maseczki lub przyłbice.

Wybór redakcji: