Skip to main content

Terchova zaprasza na Mistrzostwa Swiata 2011

Autor: SACR
Bryndzowe halusky
Bryndzowe halusky

Zapraszamy na Mistrzostwa Świata w gotowaniu i jedzeniu słowackiej potrawy narodowej - bryndzowe haluszki (kluski ziemniaczane z bryndzą kraszone skwarkami).

Tegoroczna impreza odbędzie się w dniu 28 maja 2011 w Terchovej, położonej około 20 km od miasta Zilina.

Terchova stanowi idealne miejsce wypadowe do Parku Narodowego Mała Fatra - jednego z najbardziej urokliwych zakątków Słowacji - www.vratna.sk, www.ztt.sk

Atmosferę Mistrzostwa Świata urozmaicać będą pokazy gotowania i degustacje potraw słowackich, pokazy rękodzieła artystycznego, animacje i koncerty zespołów muzycznych. Więcej informacji na stronie www.haluskyterchova.sk

Słowacka bryndza jest drugim produktem spożywczym zarejestrowanym i chronionym przez Unię Europejską. Pierwszym wyrobem słowackim o chronionym oznaczeniu geograficznym był "Skalický trdelník", słodkie ciasto drożdżowe w kształcie walca pustego w środku.

Kolejnymi produktami zapisanymi na listę chronionych produktów przez Unię Europejską są słowackie sery: "Slovenská parenica" (Słowacka parzenica), "Slovenský oštiepok" (Słowacki oscypek), "Tekovský salámový syr" /Tekowski Ser Salami/ oraz zaplątane w warkoczyki serki "Zázrivský korbáčik" i "Oravský korbáčik".